Nieuwe huisstijl en website

Voxtet is jong en fris, maar toch ook al weer drie jaar oud. Hoog tijd dus, om de bezem weer eens door de hut te halen. U leest dit bericht tot onze grote vreugde op onze nieuwe website, met een gloednieuw logo, ontworpen door Cornelis Bos. De voorpaginafoto’s (en sommige andere afbeeldingen) zijn van Hanne Scheppink. Technische adviezen voor de website werden ruimhartig verstrekt door Michiel Meijers. It truly takes a village….

We wensen u veel plezier op deze website, en hoewel wij deze met zorg voor u bijhouden en van mooie inhoud voorzien blijft het toch zo dat er niets boven het persoonlijk contact gaat. Houd daarom onze pagina concerten goed in de gaten!

Graag tot ziens in een concertzaal of -kerk!

Michiel Liefting – bas

Michiel begon met muziek maken op zevenjarige leeftijd. Na een start met pianolessen, begon hij ook met zingen bij het lokale kinderkoor in Putten. Al na enkele jaren moest hij vaststellen dat de combinatie van piano en zang op zijn leeftijd al erg lastig was…Vandaar op aanraden van zijn omgeving een focus op de pianostudie.

Zijn passie voor muziek leidde hem tot aan het conservatorium, waar hij zich tot semiprofessioneel musicus heeft ontwikkeld. Gedurende deze studie heeft hij koorrepetities gevolgd bij Louis Buskens.

Na een aantal jaren de blik op de piano gericht, bleek dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en kwam Michiel terug bij de kracht en bezieling van de menselijke stem. Hij leerde met veel enthousiasme wederom kennismaken met nieuwe koor- en kerkmuziek als gevolg van deelname aan de Jongeren Muziek Weekenden. Deze weekenden, georganiseerd door de Stichting Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek, bezoekt hij al een paar jaar trouw.

Naast het zingen in Voxtet is Michiel actief op het gebied van pianobegeleiding van koor en zang en speelt hij in diverse ensembles.

Mark van Kruining – bas

“Zingen vind ik geweldig, vooral om samen in Voxtet te zingen. Vaak gebeurt er van alles in een muziekstuk, trek ik eerst samen op met de sopranen om daarna via een duet met de tenoren stellig een basstrofe te declameren. Ik vind het heerlijk om met elkaar muziek te beleven en tot leven te brengen. Als bas mag ik regelmatig een fundament leggen onder de muziek die we met elkaar zingen of kan ik de slotnoot van een stuk meer diepte geven, heerlijk, echt genieten!”

Erik Idema – tenor

Erik kwam al op jonge leeftijd in aanraking met koormuziek, omdat zijn vader dirigent was van verschillende koren. Lange tijd concentreerde Erik zich muzikaal echter vooral op de fagot, hij was als fagottist actief in diverse jeugdorkesten en ensembles.

Pas vanaf zijn studietijd ging het zingen een belangrijkere rol spelen. Hij maakte onder meer deel uit van het Amsterdams Bach Consort, het VU Kamerkoor en de Sweelinck Cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam, waar hij ook regelmatig als solist te horen was. Na zijn verhuizing naar Amersfoort was hij actief in het Sint Joris Kamerkoor en de Baarnse Bach Cantorij. Momenteel zingt hij in diverse (project-)koren en ensembles. Zingen is een belangrijk onderdeel van zijn leven geworden: ‘Als ik niet meer zing, ben ik er waarschijnlijk niet meer.’

Sinds een paar jaar is Erik ook actief als schrijver van kinderliedjes en musicals.

Caspar van der Burgh – tenor

Caspar begon op zijn 8e met zingen, in het kinderkoor van de eigen parochie. Het was het begin van een blijvende liefde. Als snel volgden er meer koren, waarbij niet zo nauw meer gekeken werd bij welke parochie of gemeente het was, als er maar gezongen werd.

Op de middelbare school kwam de focus meer op lichte muziek te liggen, van musicals naar ongevraagde pauzeprogramma’s en eindexamenbands. Ook die liefde heeft nooit van wijken willen weten.

Op de universiteit werd het dubbelleven compleet: op dinsdagavond het VU-kamerkoor en op woensdagavond soul- & feestband Costa del Soul. Studeren was een hinderlijke hoofdzaak, zingen de belangrijkste bijzaak.

Voor Caspar is het zingen de meest heilzame en pure uitingsvorm die er bestaat, die een vaste plek in zijn leven heeft ingenomen. Naast Voxtet heeft Caspar een uitlaatklep gevonden in de BlowOut! band.

Marieke Idema – alt

Marieke begon als tiener met zingen, aanvankelijk vooral in het gospelrepertoire. In haar studietijd ging ze zich meer toeleggen op de klassieke zang. Ze zong onder meer in het VU Koor, de Sweelinck Cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam en de Baarnse Bach Cantorij.

De laatste jaren heeft Marieke zich meer toegelegd op het zingen in kleine ensembles. Haar interesse gaat daarbij niet alleen uit naar klassieke muziek, maar ook naar de lichte muziek.

Zingen is voor Marieke een prettige mix tussen inspanning en ontspanning; een actviteit die weliswaar tijd kost, maar energie oplevert.

Nicoline van der Laan – sopraan

Nicoline begon op zesjarige leeftijd met zingen in het kinderkoor van haar vader. Daarnaast volgde ze tot haar twaalfde pianolessen aan de muziekschool.
Van jongs af aan zong ze regelmatig solo in de kerk, in het kinderkoor en op schooluitvoeringen. Ze was lid van een jeugdkoor en vormde tot aan haar studententijd een duo met een gitarist/zanger waarmee ze in verschillende kerken optrad. Tijdens haar studietijd heeft ze een tijdje gezongen bij een koor voor oude muziek en versterkte ze enkele keren een dirigentenkoor op het conservatorium.
Sinds 2009 heeft haar zangcarriere een grote groei doorgemaakt. Sindsdien volgt ze zanglessen bij Marjon Strijk en ging ze zingen bij het St. Joris Kamerkoor in Amersfoort olv Bas Ramselaar. Daarnaast heeft ze regelmatig meegezongen met de Bachcantorij Baarn en was zij in 2010 mede-oprichter van vocaal ensemble Voxtet. In 2012 volgde ze een masterclass bij Evelyn Tubb en bezocht ze de Dartington International Summer School. Daar ontving ze zanglessen van de tenor Robert Murray. In het najaar van 2012 kreeg ze de kans een masterclass te volgen bij haar grote voorbeeld Emma Kirkby, hetgeen ze als zeer inspirerend heeft ervaren. Recent is Nicoline gestart met het zingen van liederen van Dowland (zogenaamde ‘lutesongs’) onder begeleiding van haar broer op gitaar. Samen volgden zij daarvoor een masterclass bij Sinje Kiel (zang) en Elly Munster (luit). Steeds vaker is ze ook als soliste te horen tijdens concerten.
Zingen kan Nicoline gewoon niet laten. Het brengt haar rust, bezinning en blijdschap.

Lydia Liefting – sopraan, dirigent

Lydia is zo ongeveer met klassieke muziek geboren. In haar gezin werd veel klassieke muziek gedraaid en gemaakt. Haar eerste stappen op vocaal terrein zette ze als achtjarige bij een koorschool. Ze kreeg daar zanglessen, stemscholing en solfege.
Al op jonge leeftijd zong ze mee in diverse (project)koren. Op haar vijftiende nam ze zangles bij Bas Ramselaar (en Marjon Strijk) en het zingen ging in de loop der jaren een steeds prominentere plek innemen in haar leven.
Ook was ze al op jonge leeftijd gefascineerd door het dirigeren: het kunnen vormen en leiden van klanken en het werken met stemmen had al snel haar belangstelling. Dat resulteerde in een ‘vuurdoop’ tijdens de weekenden van de Lutherse werkgroep voor kerkmuziek, waar ze voor het eerst tijdens een concert als dirigent fungeerde. Haar zangpedagoog Bas Ramselaar begeleidde haar bij de eerste stappen op dit gebied. Ze nam deel aan een directiecursus tijdens de Dartington International Summerschool en volgt directielessen bij Ab Weegenaar, organist en koordirigent te Kampen.
Meer dan 10 jaar zong Lydia bij het St. Joris Kamerkoor te Amersfoort en momenteel is ze verbonden aan het Basiliuscollege te Zeist. Daarnaast neemt ze deel aan verscheidene projectkoren en is ze soms als soliste te horen in concerten en uitvoeringen.

Lydia ervaart muziek als een belangrijke bron van kracht, vrolijkheid en levenslust in haar leven.

Bach Dichtbij poster 2 november 2013

Concert: Bach Dichtbij – 2 november 2013

Op zaterdag 2 november 2013 heeft Voxtet een concert gegeven in de kapel van Zon & Schild.

Op het programma stonden twee motetten van J.S. Bach (begeleid), muziek van C.P.E. Bach (begeleid) en Heinrich Schütz (a capella) en instrumentale werken, verzorgd door Marike Tuin (barokcello en viola da gamba) en Okke Dijkhuizen (kistorgel).

De zaal was mooi gevuld, en met een kopje koffie vooraf en een borrel na afloop was het een geslaagd ‘eigen’ concert. Het enige minpunt was de  afsluiting van de weg vlak voor de ingang bij de kapel, waardoor de bezoekers in het donker via andere wegen het voor hun onbekende Z&S terrein moesten doorkruisen.

Kaarten à €15,00 werden besteld via deze website en waren in de winkel te koop bij Van Hooren en Van Hees muziek, Zuidsingel 7, Amersfoort.

Vesper in de Lutherse Kerk, Amersfoort, 28 december 2013

Op zaterdag 28 december verleent Voxtet haar medewerking aan een muzikale viering in de Evangelisch-Lutherse, Langestraat 61, Amersfoort. Nadere informatie volgt.